YLLÄTYKSIÄ ETIOPIASTA

Luterilaisen Mekane Yesus -kirkon kasvu Etiopiassa on ollut ihme. Kun kirkko perustettiin vajaa 60 vuotta sitten, siinä oli vain 20.000 jäsentä, nyt jäsenmäärä on yli 8 miljoonaa!

Uusi pääministeri

Nuorten kapinointi alkoi Etiopiassa muutama vuosi sitten. Olin vielä itsekin silloin maassa ja minua varoiteltiin tuon tuostakin menemästä Metun kaupungin keskustaan, koska siellä oli menossa hässäkkä. Levottomuudet vain pahenivat pikkuhiljaa. Maassa oli poikkeustila pitkän aikaa ja pääministeri erosi, että poliittinen tilanne rauhoittuisi.

Viime vuoden maaliskuussa uudeksi pääministeriksi nimitettiin everstiluutnantti Abiy Ahmed. Hän on väitellyt tohtoriksi Addis Abeban yliopistosta aiheenaan konfliktinsovittelu, lisäksi hän on opiskellut Englannissa maisteriksi muutosjohtamisesta.

Abiy Ahmed on ensimmäinen oromoheimoon kuuluva pääministeri Etiopian historiassa, vaikka tuo heimo on maan suurin. Vaimo on maan toiseksi suurimmasta heimosta eli hän on amhara. Heimotaustalla on Etiopiassa vielä suuri merkitys.

Uuden pääministerin Abiy Ahmedin perhe edustaa monia eri uskontoja Etiopiassa. Hänen isänsä on muslimi ja äiti ortodoksikristitty, kun hän itse ja hänen vaimonsa ovat protestantteja. Tuntuu käsittämättömältä, että näin laajasti eri ihmisryhmiä edustava ihminen yleensä voi löytyä, mutta Jumalalle on kaikki mahdollista.

Anteeksipyyntö

Abiy Ahmed on uudistusmielinen ja häntä kuvataan uuden ajan afrikkalaiseksi johtajaksi. Hän yrittää toteuttaa kristillisiä periaatteita myös pääministerinä ja virkaanastujaispuheessaan hän pyysi anteeksi sitä, että protestoijia on kuollut väkivaltaisuuksissa. Se tuntui käsittämättömältä, sillä Etiopiassa johtajat ovat aina oikeassa. Ja vaikka he tietäisivätkin tehneensä väärin, he eivät pyydä anteeksi.

Toivotaan ja rukoillaan, että Abiy Ahmed saisi rauhassa jatkaa työtään. On niitä, joiden on vaikea luopua etuoikeuksistaan. Viime kuukausina ääriryhmät ovat aktivoituneet ja polttaneet kirkkoja. Lisäksi on ollut heimojen välisiä kahnauksia.

Rauha Eritrean kanssa

Eritrea itsenäistyi Etiopiasta vuonna 1993 liki 30 vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen. Etiopia menetti rannikkoalueensa Eritrealle ja samalla pääsyn Punaiselle merelle. Ennen vuotta 2000 Etiopia ja Eritrea kävivät rajasodan eikä rauhansopimusta ollut allekirjoitettu. Uusi pääministeri solmi välittömästi rauhan Eritrean kanssa. Tilanteen normalisoitumisen uskotaan hyödyttävän molempien maiden ja koko Afrikan sarven taloutta.

Taina Taskila, Oulu

lähetystyöntekijä