Hedelmistään puu tunnetaan

Viime sunnuntain evankeliumitekstissä (Matt. 7: 15-23) Jeesus varoittaa opetuslapsiaan vääristä profeetoista. He esiintyisivät kristittyinä, mutta oikeasti he olisivat sisältä valheellisia. Jeesuksen mukaan heidät voi tunnistaa heidän hedelmistään. Tämä tarkoittaa kaikkea, mikä kasvaa ja kypsyy heidän toimintansa, saavutustensa ja tekojensa seurauksena. Jos hedelmä on huono, on myös sen tuottanut puu huono.

Varoitus koskee siis profeettoja, jotka johtavat meitä harhaan elämän oikeasti tärkeistä asioista. Nykyaikana asioiksi, jotka vievät meitä pois tärkeimmän ääreltä, ovat nousseet liian monen kohdalla raha ja maallisen menestyksen tavoittelu keinoja kaihtamatta ja lähimmäisestä välittämättä. Eräs hyvin viisas nainen vertasi minulle kerran vääriä profeettoja omenoita vaivaavaan tilaan, jossa ne voivat näyttää päällisin puolin oikein hyviltä, mutta sisältä omena onkin korean kuoren alla täynnä ampiaisia. Tällaisia ovat myös väärät profeetat.

Kenenkään meistä ei kuitenkaan pitäisi olla tuomitsemassa ketään vääräksi profeetaksi vain sen takia, että hän ajattelee asioista eri tavalla kuin me. Tässä asiassa tuomiovalta kuuluu yksin Jumalalle. Jopa meidän Herraamme Jeesusta Kristusta syytettiin aikoinaan Jumalan herjaajaksi, ja silti hän itse opetti meille: ”Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi.” Oikean profeetan tärkein tunnusmerkki onkin loppujen lopuksi meidän Luojamme tahdon toteuttaminen, ei vain se, että hän väittää saarnaavansa Jeesuksen nimessä. Tässä asiassa meidän täytyykin vain uskoa, että lopulta Jumalan tahto toteutuu tässä maailmassa.

Kristittyinä meidän täytyy pyrkiä elämässämme hyvään, sillä vain näin me todella todeksi elämme Herramme opetuksia. Olemalla toisillemme hyviä lähimmäisiä me toteutamme Jeesuksen meille opettamaa lähimmäisenrakkautta. Tällainen ihminen ei johda sisartaan tai veljeään harhaan tai tuomitse lähimmäistään elämämme polulla matkalla kohti meidän Taivaallisen Isämme ikuista valtakuntaa. Herramme Jeesuksen Kristuksen hyvässä hoidossa ja hänen opetuksiaan seuraamalla me ihmisentaimetkin voimme vielä tuottaa hyvää hedelmää. Vaikka maailma on täynnä tyhjän lupaajia ja harhaanjohtajia, niin me voimme aina muistaa meidän Herramme lupauksen: ”En minä anna teille niin kuin maailma antaa. Rauhan, minun rauhani, sen minä annan teille.” Tämän lupauksen turvin meidän on hyvä jatkaa turvallisin mielin aina uuteen huomiseen.

Jussi Rinta-Jouppi

vs. seurakuntapastori