Avioliittoon vihkiminen

Rakkautta kannattaa juhlia. Papin edessä tehty lupaus on kaunis sitoutumisen ele. Juhlahetki voi olla pieni tai suuri: mukana voi olla vain pari läheistä tai paljon sukulaisia ja ystäviä. Ikimuistoiset häät voi järjestää halutessaan pienimuotoisesti ja ilman suuria järjestelyjä.

Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Kirkollisessa vihkimisessä pyydetään avioliitolle siunausta, ja vihkipari lupautuu rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkipaikka on yleensä kirkko, mutta vihkiminen voidaan toteuttaa muuallakin.

Vihkitoimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia. Vihkipari sopii papin tai kanttorin kanssa musiikista etukäteen. Häämusiikkiin voi tutustua ennakkoon – esimerkiksi Oulun ev.lut. seurakuntien sivulta voi kuunnella häämusiikkinäytteitäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Ennen vihkimistä vihkipari ja pappi sopivat vihkikeskustelun, jossa käydään läpi vihkimisen käytäntöjä sekä avioliiton merkitystä.

Vihkimisen voi varata kirkkoherranvirastosta. 

> Kirkkoherranviraston yhteystiedot

Tiesitkö, että

  • Varsinaista kihlausaikaa ei tarvita.
  • Esteiden tutkinnassa varmistetaan, että parilla on oikeus mennä naimisiin.
  • Esteettömyystodistusta anotaan jommankumman vihittävän kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta.
  • Mahdollisia esteitä vihkimiselle ovat mm. voimassa oleva avioliitto tai lähisukulaisuus.
  • Kirkollinen vihkiminen onnistuu, kun vähintään toinen vihittävistä on ev.lut. kirkon jäsen. Myös toisen on oltava joko ev.lut. kirkon tai jonkin muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Mikäli kumpikin kuuluu kirkkoon, kummallakin on oltava rippikoulu käytynä.
  • Mikäli esteitä vihkimiselle ei ole, esteettömyystodistus annetaan viikon kuluttua esteiden tutkinnan pyytämisestä.
  • Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta.
  • Vihkimistilaisuus voidaan pitää myös muualla kuin seurakunnan tiloissa. Paikasta sovitaan papin kanssa.
  • Vihkimistä täytyy olla todistamassa vähintään kaksi henkilöä.
  • Siviilivihkiminen voidaan siunata kirkollisesti.

         Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus - evl.fi

 

Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku