Yhdessä kohti syksyä

Kesä on ohi, ja katseemme alkavat kääntyä hiljalleen kohti syksyä. Luonto tuottaa satonsa, alkaa vaihtaa väriä ruskan myötä ja hiljalleen vaipuu talven horrokseen. Luonto kuolee mutta ihmiset heräävät uuteen eloon. Kesän aikana olemme saaneet viettää lomia ja ladata akkuja, elää osin arjesta poikkeavaa elämää. Kesän päättyminen on aloittanut useiden, niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin opintotaipaleen. Koulujen alun myötä myös seurakunta, järjestöt, kansalaisopistot ym. aloittavat toimintansa. Uudet ja vanhat harrastukset pyörähtävät käyntiin. Monilla herännee syksyn tullessa uusi into harrastaa ja osallistua toimintaan. On tärkeä päästä tapaamaan samasta asiasta kiinnostuneita.

Uutta intoa ja odotusta olen myös itse kokenut kesän myötä. Keväällä kolmen vuoden uurastus sai viimeisen silauksen piispan vihkiessä diakonin virkaan. Kuin Jumalan suurta suunnitelmaa, pääsin heti hyödyntämään oppimaani tutussa ympäristössä. Olen aloittanut tammikuulle kestävän diakonian sijaisuuden. Toiminnan alkaessa toivon kohtaavani runsaasti lapsityössä tutuksi tulleita seurakuntalaisia. Samalla odotan kovasti, että pääsen tekemään tuttavuutta uusien kasvojen kanssa. Mielenkiinnolla aloitan syksyn moninaista työtä seurakuntalaisten parissa.

Tulevan sunnuntain teemana kirkkovuoden teksteissä on lähimmäinen. Mikä onkaan diakonian ja jokaisen meidän tärkein tehtävä elämässämme. Olla lähimmäisenä toinen toiselle: välittää, pitää huolta, rakastaa. Kysyä mitä sinulle kuuluu, huomata jokainen arvokkaana, Luojan luomana yksilönä. Kun kohtaamme ihmisen ihmisenä ja teemme hyvää tuottaen iloa, välitämme samalla Jumalan rakkautta ympärillemme. Se on tärkeä tehtävä. Roomalaiskirjeessäkin sanotaan: Joka rakastaa toista, on täyttänyt lain vaatimukset. Käskyt ”Älä tee aviorikosta”, ”Älä tapa”, ”Älä varasta”, ”Älä himoitse”, samoin kaikki muutkin, voidaan koota tähän sanaan: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Näin rakkaus toteuttaa koko lain (Room.13:8–10).

Kesällä usein yhteydenpito muuttuu. Sukulaisiin, lähimpiin ystäviin ja kauempana asuviin saatetaan pitää enemmän yhteyttä. Harrastus-, kerho- ja työkavereita ei kuitenkaan välttämättä kohtaa koko kesänä. Naapureitakaan ei aina näe lomareissujen vuoksi. Nyt on hyvä hetki tarttua tilaisuuteen ja huomata lähimmäinen! Ota yhteyttä ystävääsi, naapuriisi tai kauppatuttuusi ja tulkaa yhdessä toimintaan. Mukaan mahtuvat niin uudet kuin entisetkin kävijät. Olet lämpimästi tervetullut!

Tutustutaan ja tavataan, hymyillään ja moikataan.

Johanna Hietala,

vs.diakoni