Uutiset

Lehdet putoilevat kastepuista

12.3.2018 19.23

Piippolan puu17.jpg

Juhannukseksi saimme jokaiseen Siikalatvan seurakunnan kirkkoon kastepuun. Puihin on kasvanut lehtiä yhteensä kuutisenkymmentä, kaikkien viime vuonna Siikalatvan seurakunnan jäseniksi kastettujen lehdet. Vuosi on vaihtunut ja viime vuoden lehdykät / vihreät sydämet riisutaan puista pois Marian ilmestyspäivänä tai Palmusunnuntaina.

Kirkkojen kastepuut ovat kaikki hiukan erilaisia. Malleja on kaksi, pallo- ja kuusimalli. Pulkkilassa ja Kestilässä on kuuset muissa kirkoissa pallomalliset, lehtipuut. Seurakunta on halunnut kastepuiden kautta viestittää, että jokainen uusi seurakunnan jäsen on tärkeä. Hänet on liitetty seurakuntaan, Kristuksen viinipuuhun.

Nimi ja kastepäivä riippuvat kastepuussa muistuttamassa kirkkovieraita lapsista, joita Jeesus erityisesti rakastaa. Opetuslapset estelivät, mutta Jeesus sanoi reilusti: Sallikaa lasten tulla minun luokseni. Hänestä kerrotaan, että Hän otti lapset syliinsä ja siunasi heidät. Sydämenmuotoinen lehti on myös muistutuksena, että lasten ja heidän perheidensä puolesta on syytä rukoilla.

Piti kovasti miettiä, mihin aikaan vuodesta kastepuut olisi sopiva riisua. Eri seurakunnissa on keksitty erilaisia vaihtoehtoja. Siikalatvan seurakunnan kirkkojen kastepuut ajateltiin riisuttavan keväällä, kun päivät ovat jo pidentyneet. Marian päivän aika oli silläkin tapaa hyvä vaihtoehto, että silloin ovat jumalanpalvelukset palanneet seurakuntataloilta kirkkoihin.

Rantsilassa, Pulkkilassa ja Kestilässä kastepuut riisutaan Marian ilmestyspäivän messuissa (su 18.3.2018) ja Pyhännällä ja Piippolassa Palmusunnuntain jumalanpalveluksissa (su 25.3.2018).

Tervetuloa hakemaan oman pienokaisen lehdykkä!

 

Kun äidit lapsiansa
toi luokse Jeesuksen,
hän heidät syliin otti
jokaista siunaten.

On Jeesus sylissänsä
myös minut siunannut,
minutkin kasteen liittoon
nimeltä kutsunut.

 
 

                                                                 VK:497:1-2

Kasteterveisin Merja Jyrkkä

 

« Uutislistaukseen