KASTEPUUT KIRKKOIHIN

27.6.2017 15.24

Kuvassa Piippolan kirkossa oleva kastepuu

Juhannuksena otettiin Siikalatvan seurakunnassa käyttöön kastepuut. Ne ovat siis pohjoissuomalaista suunnittelua ja työtä. Viidessä kirkossa on siten viisi hiukan erilaista puuta. Malleja on kaksi: kuusia on Rantsilassa, Kestilässä ja Pulkkilassa, lehtipuita Piippolassa ja Pyhännällä. Kaikkien puiden värit on pyritty valitsemaan kirkon väritykseen sopiviksi.

Lapsen odotus ja syntymä ovat perhepiirin asioita. Kun lapsi kastetaan ja otetaan kasteen kautta kristillisen seurakunnan jäseneksi, asiasta tulee julkinen. Vuosikymmeniä on kastetuista ilmoitettu jumalanpalveluksessa. Lapsen ja perheen puolesta rukoillaan. Nykyisin nimen ilmoittamiseen pyydetään vanhemmilta aina lupa. Nyt tähän yhteyteen liitetään vaalean vihreän sydämen ripustaminen kastepuuhun. Tänä vuonna Siikalatvan seurakunnan jäseniksi kastettujen nimilehdet ripustettiin näihin puihin Juhannuksen aikaan. Lehtiä tuli 3-7 kappaletta kuhunkin puuhun. Eniten vihreitä sydänlehtiä sai Piippolan kirkon kastepuu.

Juhannus kertoo Johannes Kastajan ”ristiäisistä”, joissa isä Sakarias sai puhetaitonsa takaisin. Kastejuhla on niitä seurakunnan iloisimpia juhlia. Kasteet toimitetaan pääasiassa kodeissa, ollaan kastealttarin ympärillä. Hetki on pyhä ja herkkä. Kyyneleet ovat herkässä vanhemmilla, kummeilla ja isovanhemmilla, joskus papillakin. Kastepuu tuokoon kastejuhlaan yhden ulottuvuuden lisää. Kastekuusi / kastepuu muistuttaa kasteesta jokaisessa jumalanpalveluksessa.

Koska menossa on monella tapaa juhlavuosi, olkoon tämän juhlavuoden lasten sydämet puissa ainakin ensi vuoden Marian ilmestyspäivään. Joissakin kappeleissa voimme pitää niitä pidempäänkin. Kastepuun riisumisen päivänä kutsutaan perheet kirkkoon. Silloin siitäkin tilanteesta tulee yhteinen juhlahetki.

Kaunista kesää, Merja Jyrkkä, kirkkoherra