Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Jumalanpalvelus on seurakunnan toiminnan ydin. Se on mahdollisuus hiljentyä pyhän äärellä yhdessä muiden seurakuntalaisten kanssa. Seurakuntien jumalanpalveluselämän keskus on perinteisesti kello kymmenen messu sunnuntaisin.

Jumalanpalvelus koostuu Raamatun lukemisesta, saarnasta ja rukouksesta sanojen ja laulujen muodossa. Messuun eli ehtoollisjumalanpalvelukseen kuuluu lisäksi nimenmukaisesti pyhä ateria, ehtoollinen. Sanajumalanpalveluksessa ei vietetä ehtoollista, se on yleensä kestoltaan messua lyhyempi.

Sunnuntai-iltaisin vietetään silloin tällöin maallikkovetoisia iltakirkkoja. Niiden toteuttamisesta vastaavat kutsutut maallikot. Iltakirkko on yksinkertainen sanajumalanpalvelus ja siki lyhyempi.

Jumalanpalveluksen toteuttavat pappi ja kanttori yhdessä vapaaehtoisten seurakuntalaisten kanssa. Kuorot ja muut musiikkiryhmät palvelevat jumalanpalveluksissa.

Tapahtumakalenterista löydät jumalanpalvelusten ja muiden hengellisten tilaisuuksien ajankohdat ja paikat.

> Osallistu jumalanpalveluksen tekemiseen – tule vapaaehtoiseksi! (linkki alasivulle/lomakkeeseen)

Kirkon kuvapankki / Sanna Krook